De landschappen van Anneke Zwager 

Anneke Zwager woont in het buitengebied in de Achterhoek. Het is de agrarische omgeving met ruime uitzichten en de stilte die haar zo treffen. 
Vanuit haar woonkamer heeft ze uitzicht over het coulisselandschap met de akkers, de hakbosjes, de velden en de solitaire bomen. Elke dag is dat uitzicht anders. Vandaag licht, morgen donker en dan weer een ander seizoen. “Je kunt hier urenlang zitten en gewoon naar buiten kijken. Dit uitzicht verveelt nooit”. “De stilte is daarin voorwaardelijk. Veel natuurlijke verschijnselen laten zich niet zien zonder stilte. En zonder de stilte, ook de stilte in jezelf, kun je het niet zien.” zegt ze zelf.
Het zijn de rust en de stilte die haar raken. Dat is het onderwerp van haar schilderijen. 

Ze schildert bij voorkeur en plein air: lekker naar buiten, even helemaal opgaan in het Achterhoekse landschap en dat op het doek zetten. Zij maakt deel uit van de schildergroep van de galerie/bibliotheek Zelhem. 
En waar of wat ze ook schildert, altijd sluipt die rust en stilte er weer in.  Vaak wordt een schilderij later uitgewerkt in het atelier. Wat dan ontstaat, is een eigen vormgeving, een extrapolatie van de kenmerken van datzelfde landschap. Kleur speelt daarin een doorslaggevende rol. En dan kan het zomaar bijna een abstract schilderij geworden zijn. 
Anneke werkt zowel in acrylverf op doek als in olieverf op paneel.
Haar werk wordt zowel in Nederland als in het buitenland verkocht.

Art bio

Anneke heeft les gehad van verschillende docenten. Zo heeft zij o.a. geëtst bij Michel van Overbeeke. Ze heeft leren schilderen van Jos Klaver, docent aan de Kunstacademie Arnhem vrije richting en van Nono Hoekstra, beeldend kunstenaar in Arnhem. Met name van deze docenten heeft ze kunstzinnig leren denken, studeren en reflecteren.

Kijken of kopen

Op deze website is slechts een beperkte selectie te zien. En het is maar een kleine afbeelding. In het echt toont een werk altijd anders. Wilt u meer zien, of een werk nader bekijken? Stuurt u dan een reactie via deze website of het mailadres annekezwager@gmail.com 

Meer werk is ook te zien op www.saatchiart.com/annekezwager